PROGRESSION TOUR

Välkomna tillbaka till bloggen.

Bloggen har varit lite trött större delen av året men nu passar jag på att kicka igång maskineriet igen.

Jag sitter just nu på hostelet So Be i centrala Santiago Chile. Har befunnit mig i Chile strax över en vecka och bestigit berget El Plomo vilken är den högsta toppen man kan skymta från Santiago på en klar dag.

Jag kan börja med att sammanfatta mitt 2012 hittills:

Befann mig i Asien och klättrade klippa främst i Thailand från februari till april. Träffade Nino Jönsson i Manilla och tillsammans reste vi runt på ön Palavan i Filippinerna.

Därefter har jag jobbat ihop nya slantar i Norge som slitvarg på Tollpost Globe.

I sju månader har jag samlat på mig en stabil resekassa med hjälp av massa övertidstimmar som nu ska täcka mitt nästa äventyr i Sydamerika.

Den 14 december flög jag ner till Santiago, Chile där jag nu befinner mig.

Progression Tour:

Tanken är att cykla från Santiago till Bogota i Colombia. Kommer hålla mig mestadels till Anderna eftersom cyklingen är roligast i bergen och camping möjligheterna, både finare och fler.

Det nya inslaget på resan är alla turer jag kommer göra med ryggsäck, vandringsstavar och stegjärn som avstickare till ställen dit cykeln inte kan ta mig. Platser som topparna till några av jordens högsta berg och vulkaner utanför Asien.

Utöver bergen hoppas jag kunna få med mig någorlunda flytande spanska hem. Se platser som världens största salt öken i Bolivia, hänga på stranden, besöka städer som La Paz, Quito, Cuzco, Arequipa, Huaraz och Mendoza. Lära mig mer om urbefolkningen i Sydamerika, prova alla lokala kök, fira nyårsafton i Santiago och kanske lära mig dansa lite Salsa på sikt.

En sammanfattning av vad som har hänt hittills:

Blev förhörd i enskilt rum på flygplatsen i Atlanta. Mitt pass var tydligen “Code Red” eftersom jag har ett pakistanskt visum från förra resan. Fick frågor om min religion och om jag var medlem i någon terroristorganisation och så vidare. Lite lätt obekvämt men fick flyga vidare efter att myndigheterna insätt att jag inte var något hot mot dom. Ganska nöjd med att det inte var patrioten Jack Bauer eller liknande som förhörde mig. Ni som har sätt tvserien 24 förstår vad jag menar.

Väl framme i Santiago efter diverse förseningar, flygplansbyten och en resa på på cirka 34 timmar kunde jag äntligen se min cykelkartong igen i ett förfärligt skick, men cykeln klara sig fint.

På hostellet träffade jag Mauricio,  Jonatan och Jacquline från Sverige som gav mig en välbehövlig introduktionskurs till Chile.

Gjorde service på mina prylar och råkade pajja pumpen till mitt MSR expeditonskök. Som tur är fanns det en återförsäljare för MSR i Santiago och jag fick tag på en ny pump redan dagen efter.

 

Cerro Plomo seen from Santiago

El Plomo sätt fran Santiago

 

Cyklade 2500 höjdmeter upp till skidorten Valle Nevado som användes som utgångspunkt för att bestiga berget Cerro Plomo. Möttes i första läget av snöfall dimma och allt annat än önskvärt väder. Som sedan slog om till riktigt bra förhållanden högre upp på berget. Fick till och med hela berget för mig själv i cirka 23 timmar under tiden i sista lägret på 4150m och toppbestigningen. Bestigningen är oteknisk och jag gickhela vägen till toppen, stegjärn behövs för en kortare glaciär korsning på 5200m.

Jag undrade vem som hade orken att bygga ett riktigt välgjort vindskydd av sten precis innan glaciären på den höjden. Jag använde skyddet som vindskydd för att sätta på stegjärnen. Några dagar senare läste jag att det är en gammal Inkagrav där man hade hittat en Inka mumier på 50-talet och där satt jag och huttrade med mina stegjärn. Toppen var en liten platå med en nedblåst flaggstolpe som markerade högsta punkten antar jag. Det blåste kraftigt och det blev en snabbvisit samtidigt som huvudvärken kom smygandes. Jag hade varit allt för snabb upp. Huvudvärken släppte så småningom när jag kom ner till mitt high camp.

 

Summit El Plomo

Toppen av El Plomo 5430m

Träffade ett schweiziskt par som skulle upp på bergen dagen efter, de hade ett liknande upplägg som jag och det kändes bra att höra eftersom Erica är bergsguide. Samma dag som jag hade varit uppe på toppen fortsatte jag ner till 3450m och tältade på en gräsplätt med utsikt över El Plomo, solen låg på så jag passade på att tvätta mig i den kalla glaciärforsen. Den kvällen mådde jag riktigt bra och kunde se tillbaka på en lyckad upplevelse i bergen. Min första topp i Anderna.

 

Camp close to Piedro Numeirada

Härlig campingplats på 3450m

 

Misstag som måste elimineras till nästa gång:

Solskydd alltid på även när det är molnigt och smörja hela ansiktet. Sitter nu med röda fläckar lite varstans över ansiktet, så sjukt orutinerat gjort, nästan lite pinsamt.

Glöm inte att packa ner klass 4 solbrillor, i toppryggsäcken inför toppen, ta med helst två par. Om du inte vill sluta med brännskador på ögonhinnorna. Nu fanns det inte så mycket snö däruppe och jag gjorde större delen av toppturen innan solen gick upp. Inga problem med ögonen men likväl ett stort stort misstag som man inte får göra, om man vill se bergen man klättrar på i framtiden.

 

Feliz Navidad

 

Julafton firades på hostellet på chilenskt vis med middag efter tolvslaget samt kramar och gratulationer. Feliz Navidad med en härlig gemenskap och bordsbön innan maten är något jag kommer minnas starkare än den gången vi firade Julafton i ett slitet Betlehem. Fast allra bäst va det när man var sex år och öppnade tusen paket med leksaker, bättre än på den tiden blir det nog inte.

Nu närmast väntar en bestigning av Volcan San José på 5800m, och ett galet nyårsfirande i Santiago om jag hinner ner i tid från vulkanen.

Fler bilder finns under galleri.

Stort Tack till Henner Ruscher “Sportkauf” och Erik Hansson “Cykelhuset” för att ni ställer upp med eran tid och kunskap!

 

Ha det gott gänget!

9 thoughts on “PROGRESSION TOUR

 1. Fin-fin läsning!

  Har sett Shaun White shredda Valle Nevado hehe.

  Ha de kings Tim, du är en inspiration för mig här hemma.

 2. Fan va kings, jag är så sjukt avundsjuk. Du är frigjord, du är budda själv 😉
  Lycka till med fortsatt resa och ta det försiktigt i bergen!

 3. Hej Tim, vad roligt att bloggen är aktuell igen, har översatt och läst till mormor också. Hon tycket att det är jätte spännande det du gör och tänker tillbaka till den tiden när hon själv har vandrat i Kavkazberben med en stor ryggsäck på ryggen. Sköna bilder!
  Var rädd om dig, kram
  moster
  Henner och Team Sportkauf.com hälsar också

  • Oh, Angela! What fun! I've been dying to participate in NaNoWriMo for ages, but you know, timing. I'm in no position to even think about it this year (you know, I'm having a baby this November and I'm in my last semester of sc.iol..hsloghtly preoccupied), but I'm so excited to watch my friends' progress. Please keep us all posted to how you're doing!

  • disse:Thank you for sharing superb informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What an ideal site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *