Beyond the road on Puna the Atacama part 2

För att komma åt Bonete Chico måste man lämna asfalten och tryggheten som trafiken alltid erbjuder.

Berget ligger i de allra södraste utkanterna av Puna platån som sträcker sig norrut och senare byter namn till Altiplano i Bolivia.

På summitpost.org kan man hitta information om hur man kommer åt topparna i området. Ofta är det svensken Janne Corax som har delat med sig av information utifrån hans egna erfarenheter. Tacksamt minst sagt.

Vi tar sikte på avfarten som ska ta oss till foten av berget.  Det är ett uppkört jeepspår som leder till världens högsta kratersjö, Caldera del Inca, även en stark kandidat till världens högsta sjö. Den ligger benägen på den imponerande höjden av 5300möh och den lockar turister som färdas hela vägen upp med jeepar.

Vi får leda cyklarna en del de första 20 kilometrarna som tar oss nästan till foten av berget. Stigningen var väldigt snäll och under dagen så gör vi cirka 350 höjdmeter. När stigningen började bli mer kännbar dumpade vi cyklarna, packade om till ryggsäckar och slog läger. Lars hade ett mindre bibliotek med sig och i Villa Union passade jag på att låna en av hans böcker om George Mallory, mannen som kanske var först på Mount Everest redan 1928. Böcker om bergsbestigning gör sig extra bra när man själv sitter i ett tält på 4750 möh.

Matförrådet består av pulvermos, tortellini, Cornflakes, fem burkar tonfisk, en burk bläckfisk! Ris, kryddor, kex, torkad frukt och på tok för lite godis. I början även en hel del bröd med majonäs. Om majonäsen är tillgänglig i olivsmak är det att föredra då det blir en riktig gourmet upplevelse i kombination med tonfisk samt pulvermoset.

Vandringen tar oss till den första glaciären med penitentes fält, en bit nedanför hittar vi det första vattnet.

Vi fortsätter upp på en mindre platå där vi slår läger på 5350m. Senare under dagen skiftar vädret från sol till lättare snöfall. När solen håller på att gå ner och lyser under molnen på tälten är det en vacker snöklädd omgivning som omringar oss, innan solen försvinner och temperaturen sjunker snabbt.

Camp 2

Camp 2 on 5350m.

En termometer hade varit på sin plats så att man hade kunnat skryta om vilka temperaturer man har fått uthärda under resan. Nu mäts temperaturen istället i tre olika nivåer beroende på hur vattnet ser ut i vattenflaskorna på morgonen. Helt och hållet is, is blandat med vatten, eller bara vatten är de tre nivåerna som jag brukar använda som någon form av referens för kylan.

GPS check

Lars is checking our location during a break on the GPS.

Vi fortsätter högre upp och slår läger på 5900m som blir vårat högsta läger. Efter att ha satt upp tältet vänder vinden riktning och under natten ökar den dessutom rejält i styrka. Vestibulen blir insnöad och halva ingången till tältet är full av snö. Vi ställer in toppturen nästa morgon då vinden fortsätter att hålla igång med ett antal otrevliga sekundmetrar. Istället blir det en dag till på 5900m med bokläsning, matlagning och slappade. Jag vänder på tältet, så att jag slipper gräva mig ut igen ifall vinden ökar i styrka förstärker även mitt vindskydd av sten medan Lars känner sig säker i sitt Hilleberg expeditions tält som värkar klara av vindarna riktigt bra.

Camp 3

Highcamp at 5900m, the rute goes up behind the tent

Nästa natt blir lugnare så vi gör ett toppförsök med start kl 06. Vägen upp består mest av en vandring en brant sådan, tills vi når toppplatån där solen som vanligt brukar rädda mina tår från allt för många timmar av köld. På topplatån ser vi den högsta punkten av berget som befinner sig uppe på en toppyramid av snö och sten. Vissa sträckor av knädjup snö bromsar lätt framfarten men med toppen inom synhåll är motivationen på topp. Jag blir lite orolig för att vädret ska skifta och ökar tempot sista timmen. Vädret är dock på vår sida och bjuder på bra förhållanden.

Sista biten till toppen såg på håll ut att vara ganska brant men vi närmare syn så var även den sträckan helt okej att klättra med stavar.

Riktigt skönt att nå toppen efter tio dagar av önsketänkande på cykel och till fots. Dessutom kunde vi stå på toppen tillsammans av det 6759m höga berget. Norrut kunde vi se delar av området jag senare skulle besöka. Denna region av platån har den högsta koncentrationen av 6000m toppar i Anderna. Dess högsta punkt är också världens högsta vulkan som toppar ut på 6893m. Fast just i ögonblicket var jag mätt på berg, kyla och tonfisk. Jag behöver ladda om mellan turerna för att få tillbaka motivationen. Utan motivation som oftast kommer tillbaka efter några dagar på cykel är det svårt att toppa något överhuvudtaget. Höghöjdsbestigningar är oerhört mentalt. Man måste vara stark i hjärnan, starka ben behövs också men dom kommer på köpet av det förstnämnda så länge man avstår från att hyra in djur och människor som bär dina prylar för dig.

Summit bonete c

Me on the summit

Lars summit

Lars on the summit with mountain Veladero 6400m in the background

Lars fortsätter ner till Chile på en vacker väg som tar han ner hela vägen till havet. I brist på ett pass måste jag tillbaka till Villa Union där avstickaren till Bonete Chico blir fullbordad. En sidoutflykt på totalt 450km i sadeln, ytterliggare en massa kilometrar till fots samt en höjdskillnad av 5659m upp och ner, Villa Union – Bonete Chico – Villa Union.

summit pyramid

High altitude trekking above 6000m is alot of hard work!

Nästa gång i bloggen besöker jag det där spännande området norr om Bonete Chico och spenderar sju dagar utan att se en människa.

Laguna BravaOn my way back I passed the Laguna Brava again this time in perfect conditions

Lars har skildrat våran tur på hans hemsida lostcyclist.com

way down

The downhill back to Villa Union was a great scenic ride!

Det tar mycket tid att skriva bloggen. Tid är en begränsad resurs som jag värdesätter extra mycket på resande fot, där av den mindre frekventa uppdateringen av bloggen under denna resa. Dessutom kostar det mig ytterliggare cirka en tusenlapp om året att ha igång bloggen online.

Därför har jag satt upp en donations knapp till höger, högst upp på sidan. Om du gillar bloggen och den skapar någon form av värde för dig, fyll då gärna på mitt konto med valfritt belopp. Alla donationer uppskattas och kommer resultera i en mer frekvent uppdaterad blogg i framtiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *