Att njuta av livet genom långfärdscykling

Värdeökningen

En av de bästa anledningarna att ge sig ut och cykla är att man upplever en enorm värdeökning. Maten smakar bättre, naturens betydelse ökar, värdet av sällskap ökar dramatiskt och ölen smakar bättre än någonsin även om det är 3,3 procentig Tsing Tao.

Målsättning

Det finns en hel del tillfredsställelse  i att nå en destination där man har planerat att vila och turista lite i efter många dagars campande. En annan effekt är att cyklingen blir roligare när man kör igång igen.

Den slutgiltiga destinationen kommer att vara en rejäl höjdpunkt. I vårat fall kommer det vara hjärtat av Himalaya och Mount Everest om allt går enligt planen.

Flexibilitet

I takt med att bergen blir större och passen högre har människan den fantastiska förmågan att anpassa kroppen efter omständigheter. Vi känner oss betydligt starkare i benen nu än när vi började trampa ut ur ett hektiskt Bangkok.

En anledning till detta är Loretta som med sina två bakväskor konstant susar om oss på vägarna. Eftersom jag har en naturlig instinkt att försöka haka på och minimera distansen mellan oss har detta resulterat i en dialog kring hur man ska långfärdscykla. Är det värt att försöka pusha sig själv till en ny och starkare nivå eller ska man bara njuta av vägen. En högst personlig fråga av vad som skapar mest värde för en.

 

Mike is celebrating a pleasent surprise 21km downhill!

 

Min personliga favorit metod för långfärdscykling är en balansgång mellan att pusha på i uppförsbackar för att sedan njuta av nedfärden så länge som möjligt och där det är platt vilket det nästan aldrig är här i Yunnan, försöka hålla en jämn bekväm hastighet.

Nästa utmaning kommer att vara att acklimatisera våra kroppar till höjden på ett korrekt sätt.

Förståelse för energi

Energinivån är en annan viktig del och för att fullt ut njuta av långfärdscykling är det en viktig del att bemästra. Vi försöker undvika allt för söta saker som skjuter blodsockerhalten i höjden eftersom resultatet blir att kroppen lagrar mer kolhydrater på sikt. Protein är en viktig del av pusslet eftersom det hjälper till att hålla sockernivåerna på en stabil niva. En sista relevant detalj för oss är att undvika allt för mycket intag av  “Nudel soup” som är en klassisk lösning i denna del av världen och en prisvärd sådan.

Hittills har har jag tappat fem kilo och väger nu 66kg.

Enjoying the awesome Soup Nudel

Åter hämtning är en annan viktig aspekt. Det är också en högst personlig åsikt kring hur många dagar man ska cykla och hur många man ska vila. Vi har cyklat 15 dagar i sträck, men har hållit dags etapperna på en ganska bekväm nivå kring 80-100km dagligen vilket har varit en ganska bra nivå för oss med tanke på den omgivning och utmanande cykling vi har stött på.

Attityd, inställning och gruppdynamik

Den viktigaste aspekten för att njuta av långfärdscykling är den stora mentala och känslomässiga biten. Som Fredrik Sträng brukar säga hundra gånger på sin föreläsning “det är inte hur man har det utan hur man tar det”.

Helt korrekt men det kräver träning och om man har en referenspunkt till ett värre scenario när man har det tufft brukar det hjälpa att acceptera situationen man befinner sig i. När det kommer till människor och beteenden brukar det oftast finnas någon kulturell förklaring eller något i barndomen som kan förklara ett beteende som man har svårt att förstå eller acceptera.

Kina är ett land av regler och som tur är reser vi i delar av Kina där befolkningen består av små lokala minoritets grupper som oftast är mycket trevligare att ha att göra med än den genomsnittliga dominanta gruppen av Han kineser.

Den känslomässiga biten blir mest synlig när energinivån är låg, den tar form i utbrott oftast mot chaufförer för att de kör för nära eller tutar på en. Hundar är ett annat exempel på objekt för sprida sin inre ilska på. Den absolut sämsta av känslomässiga kollapser är irritation på sina vänner som man cyklar med oftast av någon helt o relevant anledning. Som när jag skällde ut Nino för att han hade beställt cafe med mjölk i Serbien under förra resan haha. Medvetenhet kring hur du själv fungerar i en sådan situation kan hjälpa till att få ett större perspektiv och desarmera det dåliga tillstånd som man eller rättare sagt jag kan hamna i. Det absolut mest egoistiska man kan göra i min mening är att förstöra någon annans tillstånd, framför allt på en resa där fokus ska vara på upplevelsen.

Att resa i grupp är roligt men det har sina utmaningar. Vi är just nu fyra personer som cyklar. Vi träffade på Mike som är en föredetta backpacker och nybliven långfärdscyklist som precis har hittat fördelarna med långfärdcykling. Han är från London och började cykla precis som vi i Bangkok.

Team Canada “Xavier och Amelie” som vi cyklade med i Laos har vi cyklat ifrån. Förhoppningsvis kommer de ikapp oss här i Dali.

Det hade varit skoj att cykla gemensamt upp till Zongdian och därefter kommer det antagligen bli jag och Manne igen. Då de andra har andra mål i sikte.

 

 

Variation

Variationen att varje dag erbjuder någonting nytt gör att jag vaknar varje morgon taggad att packa ihop tältet och sätta mig på cykeln. I relation till hur jag brukar vakna hemma, vetandes att det är en dag på jobbet framför mig så känns alternativ nummer ett mycket mer inspirerande. Att inte veta vart man kommer sova och vem man kommer träffa är ganska spännande det med.

Awesome camping in Yunnan

Ett dubbel liv

En nackdel är att man under en längre tur saknar folk där hemma. Vänner och familj. Men strävan efter att uppleva och bilda sig en uppfattning av världen väger över. Jag har planerat att leva länge så det finns god tid över att spendera på hemmaplan vilket också har ett riktigt högt värde för mig.

Andra cyklisters erfarenhet från Yunnan:

En bra redogörelse för streckan som vi har cyklat kan ni hitta här. Den är skriven av en långfärdscyklist som heter Peter Gastelow och det var denna blogg som inspirerade mig i första läget att besöka provinsen Yunnan i Kina. Ända skillnaden idag är att asfaltvägen är mycket mer utbyggd än när Peter cyklade här 2006.

Långfärdscyklisten Charlie Walker träffade vi på vägen i motsatt riktning, han skildrar Kina och Yunnan här.

Lars Bengtsson har besökt området och skildrar det på ett underhållande sätt på sin blogg.

Johan Mjörner har besökt regionen och skildrar sin vistelse med mycket bilder vilket jag gillar här.

Dali

Vi befinner oss just nu i den ny renoverade gamla staden Dali, som ofta refereras som ett kinesiskt Disneyland. Massvis med kinesiska turister som bränner av sina hårt förtjänade Yuan på allt möjligt krims krams och olika sevärdigheter. Det är ett väl utbyggt kinesiskt turist område som lämpar sig perfekt för några dagars åter hämtning från cyklingen i väntan på att hitta vårat egna Disneyland som befinner sig i bergen norr över med enorma pass och fantastiska vyer.

Jag har inte lyckats uppdatera gps spotten härifrån och det kanske beror på att det är ett 4000  meter högt berg i närheten som blockerar satelliterna,och vi befinner oss nere vid foten på 2000 möh.

Kartor

Jag har hittat helt fantastiska kartor i tidningsformat över Yunnan, Sichuan, Qinghai och Tibet. Detta har resulterar i timmars studerande av dessa högdetaljerade nytryckta “2010 2011” gudagåvor för en långfärdscyklist. Märket är http://www.sinomaps.com och de är på kinesiska. Antagligen kommer detta resultera i en grymt spännande rutt på småvägar efter att vi har passerat staden Zongdian som även kallas för “Shangri-la”. Okänd terräng genom berg och småbyar är i min åsikt det mest spännande man kan göra på en långfärdscykel, det kommer bli en höjdpunkt och tekniskt sätt borde det vara okej så länge vi håller oss på rätt sida av gränsen med Tibet, men man vet aldrig med polisen här, jag får helt enkelt försöka skaffa mig mer korrekt information innan vi spikar något.

Nya bilder från Yunnan finns under Galleri.

Ha det bra gänget

 

 

 

3 thoughts on “Att njuta av livet genom långfärdscykling

  1. Härligt Timmy!
    Intressant inlägg, hoppas småvägarna leder er till ett par sköna byar. Sjukt fina bilder för övrigt!

    Jag och brorsan var och klättrade på Sardinien häromveckan och saknade dig och Johan!

    Keep trucking!

    /Jens

  2. Härlig beskrivning, mycket fint bildspel och skön attityd. Det är säkert inte en dans på rosor alla gånger men vilken fantastisk upplevelse detta måste vara. Kul att få “vara med” på denna resa. Keep up the good spirit.

  3. I do not see many comments here, it means you have low traffic. I know how to make your website go viral. If you want to know simply search in google for:
    Kimting’s Method To Go Viral

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *