Searching for authentic experiences in the land of Tibet (Tibbe)

 

Jag är tillbaka i Pokhara igen efter att ha genomfört Annapurna circuit, en av världens mest kända och storslagna vandringsleder på cykel. Mer om detta senare. Igår såg jag filmen Seven years in Tibet, en klassiker och kom på att jag har ett litet guldägg liggandes på lager för er. Ett inlägg som har sparats till ett mer passande tillfälle. Av olika anledningar har jag avaktat med att publicera detta inlägg, varav den främsta anledningen är att undvika uppmärksamhet från Kinas enorma internet kontroll. Inlägget handlar om våran korta tid i Tibbe då jag, Emanuel och Loretta cyklade genom fantastiska landskap i en del av världen där utländska cyklister inte är välkomna men inhemska är, hur sjukt är inte det? Vad sägs som att stänga av Lappland för alla utlänningar? I vilket fall är jag nu i efterhand glad att vistelsen blev kortvarig tack vare en felsväng i nattmörkret.

Tibbe är numera en turistpräglad plats och något överhypad av cyklister, inte för naturupplevelsen men kanske för kulturen som tappar mer och mer av sitt värde för varje turist som besöker området och för varje tibetan som överger sitt traditionella liv för att övergå till en mer vinstdrivande livsstil och överger sin traditionella identitet för att mjölka turister.

Inlägget börjar i norra Yunnan våran första provins i Kina där den tibetanska kulturen sakta börjar närvara:

Andra cykeldagen efter att vi lämnat Shangri-La drabbades Manne av något som totalt slukade all hans energi, som tur var befann vi oss i början av en 22km lång nerforsbacke, som går hela vagen ner till Yangzedalen. Vi hittade en gästvänlig restaurang och ett billigt hotel på vägen ner där Manne kunde vila ut under dagen. Inne på restaurangen fanns en stor bild på Lhasa, Tibbes heligaste och viktigaste stad. Många nyfikna människor längs med vägen undrar om det är dit vi är på väg, och de flesta värkar inte veta att vi inte får cykla dit.

Emanuel is having a hard time suffering from stomach problems, sometimes life on the road is hard even if the views are great.

Jag hade gärna cyklat till Lhasa och ursprungsplanen till denna resa var att cykla genom Tibbe, genom Lhasa hela vägen till Kashgar i västra Kina, men eftersom provinsen har varit väldigt stängd för utlänningar som vill resa på egen hand sedan kravallerna 2008, har jag allt mer givit upp tanken. Ända fram tills nu, vi börjar leka med tanken att prova på en visit. Vi är ju trots allt väldigt nära och man kan alltid se hur langt man kommer innan man blir utslängd. Varat största problem är att ta sig runt staden Markham som är ökänd för sitt taskiga, hårda och bötfällande beteende mot turister. Många har blivit bötfällda här och tillbaka skickade enligt Loretta som är påläst på området och planerade redan förra året att göra en visit men valde att avbryta.

                                                                                     Downhill time!!!

Vi kikar på våra kartor och tror oss ha hittat en bakdörr in i Tibbe, en liten, liten väg, som vi bestämmer oss att prova när avfarten närmar sig. Men först har vi ett trippel pass över 4000 meter att se fram emot. Det är en långklättring på cirka 60km uppför på vägar som är under vägarbete, kineserna slutar aldrig att bygga, förbättra, försämra den naturliga omgivningen med sina vägar. Antar att de ska ha ett tack för sina fina asfalterade vägar i vackra Yunnan hittills.

 Old lady in an old village

Nästa stora höjdpunkt var Meili Snow Mountain som är Yunnans högsta berg och vilken trevligt mäktig syn detta berg var att beskåda nästan helt molnfritt dessutom. Tack för vädret, och tack för vädret generellt hittills som har varit kanon, alla större pass har vi passerat utan att missa utsikten, tack Buddah för vädret vi uppskattar det.

En lång lång nerförsbacke tog oss ner till Mekong dalen. Vägen med nummer 214 är inte under konstruktion här utan erbjuder lätta platta kilometrar längs med floden.
Vi hittade vad vi trodde var våran köksväg in i provinsen. Svängde av och började cykla/vandra med cyklarna upp för den enormt branta grusvägen som vi trodde skulle vara våran nyckel in. Men efter att ha slitit många timmar upp för cirka 600 höjdmeter insåg vi att vägen tog slut i en mysig by, inget större äventyr denna gång. Vi fick iallafall en fin campingplats med utsikt över Mekong.


The road that we thought was our way in to Tibbe

Dagen efter cyklar vi förbi en obemannad vaktpost med vägbom, och senare på dagen cyklar vi in i den nya provinsen. En båge över vägen markerar gränsen och en introduktions skylt berättar för oss på engelska att vi befinner oss på ny mark. “Tibbe” är igentligen inte mycket mer än formella gränslinjer, befolkningen och kulturen är utspridd på en mycket större yta än i själva provinsen, cirka 50 procent av det tibetanska folkets land ligger utanför gränslinjerna i angränsande kinesiska provinser som Sichuan, Yunnan och Qinghai samt i andra länder som Indien och Nepal. Efter några kilometer väljer vi att invänta mörker eftersom första bevakade vägbommen närmar sig och vi vill helst slippa allt som har att göra med gränspolis och PSB som ansvarar för att utlänningar inte befinner sig i närheten av Lhasa på egen hand. Med guide och påkostade tillstånd går det bra. Antar att Kina kan finansiera underhållsarbetet på sitt asfalterade vägnätvärk i provinsen med pengar genererade av tillstånd, och andra avgifter västerlänningar utsätts för på gott och ont.


The jeep tourists absolutly love taking pictures with Emanuel must be the swedish viking beard.

Ytterliggare anledning till att vi inte får besöka Tibbe på egen hand är att Kina inte gillar inte den mediabild vi i väst har skapat av landet där av restriktioner för västerlänningar så att mindre filmer läcker ut på youtube som kan bygga på denna bild. Den unga generationen av kineser har precis som i Iran förändring i åtanke och detta kommer att resultera i förändring på sikt i form av ett öppnare “Tibbe” för oss ikke kineser. Jag vet, jag är optimist.


Amazing natural lines

En av mina favorit hemsidor www.stormkorp.se fick mig att öppna upp ögonen för denna plats på jorden, jag gick på gymnasiet och spenderade datalektionerna till att läsa på om den mer spännande värld som beskrevs på Janne Coraxs hemsida.

Klockan är 01.30 och vi har spenderat mer än 8 timmar väntandes på denna tidpunkt. Då vi börjar cykla i skydd av mörkret mot våran första bevakade checkpoint i Yaning, vi antar att vakten kommer att sova och det kommer att bli en smidig genomfart. Så blir inte fallet, hundar skäller över hela den mindre staden, det är relativt upplyst längs med vägen i den mest centrala delen och vi passerar först en obevakad checkpoint och tätt inpå en bevakad, vakten som sitter i en upplyst vaktpost hör våra cyklar susa förbi, Manne som kommer tätt efter mig och Loretta får höra ett hojtande stopp! Vi cyklar vidare det blir uppförsbacke, vi trampar på för fullt, ett sådant där rus man upplever när man behöver mer energi, eller är i en utsatt situation. Vi ser ljus och ljud komma mot oss från checkpointen nedanför, Loretta säger till mig att svänga av vägen vi gör så allihopa och gömmer oss snabbt i diket bakom några buskar, hjärtat bankar på för fullt hos samtliga färd kamrater, två motorcyklar passerar oss, vi vet inte om de jagade oss eller om det var nyfikna lokala bybor. Vi väntar 20 minuter i diket, en av motorcyklarna har passerat oss igen åt andra hållet. Vi cyklar vidare och passerar ytterliggare en checkpoint och vi får en strålkastare rakt i fejjan men den är obevakad. Jag nämner att detta är iallafall bra mycket mer spännande än att jobba nattskift på Tollpost, om man inte lossar Voss det är alltid en överraskning. Voss är en container som kan innebära hårt kneg med tunga lyft eller i bästa fall trevlig natt lossning med truck. Hoppas att gänget på Tollpost får snälla Voss i framtiden och att möbelföretaget Kleppe konkar. Kleppe är källan till allt slit med sina fel staplingar.

Efter några kilometer hittar vi en avtagsväg, cyklar upp en bit och somnar trötta i våra sovsäckar.

Vi vaknar upp tidigt, efter en ganska kort natts sömn, lagar nudlar och just nudlar är det som gäller här, i de få affärer som finns längs med vägen finns det inte så mycket mer att välja på än nudlar, kex och läsk. Vi påbörjar en klättring längs med Mekong, Manne är svag på energi, det går långsamt. Gruppen borde vara glad, vi nådde vårat första mål, men stämningen är sådär kanske berodde det på att vi var mitt i en lång lång uppförsbacke, eller för lite sömn, jag vet inte. Ett gäng turistande kineser passerar och vill ha tusen fotografier med oss på vilket är helt okej om vi får ta ett på dom vilket vi får. En polisbil passerar Manne och undrar om han skall till Lhasa han svarar nej, och polisen låter oss vara, kanske trodde polisen att turen var organiserad, tack Buddah. Vägen leder oss upp för ett riktigt vackert 4200m pass. Utsikten kan man inte klaga på, inte heller på cyklingen i Tibet som erbjuder tomma fina asfalterade vägar med grym utsikt och en befolkning som är trevlig. Vi hittar en helt okej tältplats brevid en böne stupa, på ganska bra avstånd från vägen.

Celebrating reaching the top of a pass after a long, long climb!

På morgonen får vi besök av en äldre herre och en flicka i sexårsåldern som går några varv runt bönestupan. Den lilla charmiga tjejen är nyfiken på oss och försöker prata med oss helt utan någon rädsla. Jag bjuder på kex, hon delar kexen med mig, Loretta bjuder på nötter flickan ger Loretta sitt munandningsskydd. Flickan hjälper oss att packa ihop våra saker och vill provcykla. Som tack för hjälpen får hon en bläckpenna och några papper att rita på. Tibetanskt charmtroll.

                                       Maybe she will grow up to be a tibetan bike tourist?

Vi cyklar genom en ganska bred dal på cirka 3500möh. Jakar hjälper bönderna att skörda jorden här. Vi träffar en kinesisk resande motorcyklist som pratar engelska och berättar för oss att i Markham “much police and military”. Vi svarar okej thank you we better hide then. Vilket vi gör för att cykla förbi under natten istället mer exakt kl 0300. Här gör vi tabben att vi missar våran avfart i Markham på gott och ont, vi hade kanske åkt fast kanske hade vi klarat oss vem vet vad Tibbe hade kunnat bjuda på, i värsta fall böter, i bästa fall ytterliggare äventyr och cykling i Tibbes höghöjdslandskap. Vi slapp i vart fall checkpoints. Våran väg ledde oss mer och mer åt felhåll ut ur landet och vi insåg ganska snart att vi är på väg 318 mot Batang, vilket vi ganska snart köpte, man ska inte pusha flytet för långt, allt har gått vår väg hittills. Vi åt frukost vid en affär i första morgonljuset, vad vi inte insåg förrän efter frukost var att precis brevid affären låg ett Army manegement area, oops, bättre att hålla sig på avstånd från allt officiellt här. Vägen ledde oss ner genom en trång dalgång hela vägen ner till Yangze som bildar gräns mellan Sichuan och Tibbe. Loretta som cyklade före ser vi har klarat sig utan att bli stoppad över bron ut ur Tibbe, vi cyklar förbi en halvt nersänkt vägbom någon skriker stopp och vevar åt oss, vi vinkar och ler, cyklar på över bron utan att jäkta. Inget sker vi cyklar av bron vidare genom en checkpoint fler poliser som vinkar att vi ska stanna vi kör samma procedur igen och det funkar fint, skämtandes över hur likt Norge detta är, folk som slappar på sina jobb. Stämningen på topp, tack för tre fina dagar i på denna intressanta plats Buddah, och tack för inbjudan Dalai Lama.

Walking in the hills outside of Markham.

Vad vi fick erfara istället i västra Sichuan, och på Qinghaiplatån var kanske än mer intressant än i självaste Tibbe, eftersom de tibetanska folken sträcker sig långt utanför gränsen för deras autonoma provins. Turist jeeparna försvann, det samma gjorde de kinesiska cyklisterna, vi fick ett mer genuint Tibbe helt för oss själva att korsa på smågrusvägar i bergen där folken inte gör sig till för att bjuda västerlänningar på en uppvisning. Hur bevarar man något så äkta och av ett så högt kulturhistoriskt värde? Är det möjligt i ett vinstorienterat Kina? Hur bevarar man en traditionell indentitet som består av en harmonisk livstil och helt krockar med den vinstdrivande världen runtomring? Hur egoistiskt är det av mig att besöka sådana platser när jag nu pratar om att bevara samhällen?

                                                                  Remote settlement in western Sichuan

Den västerländska vinstdrivande och materialistiska livsstilen är numera standard i större delen av Kina och sprider sig snabbare än någonsin genom landet, mobiltelefoner, tv apparater och nya vägar håller på att utplåna något som är mycket mer värdefullt nämligen den lokala identiteten och livsstilen. Därför känns det som att öppna en skattkista varje gång jag får se något som kommer att försvinna inom en snar framtid.

Invited in north western Sichuan

Ha det bra gänget, ses snart i Göteborg och Oslo.

Having a break from cycling in Kashgar

 

Kashgar har varit kanon för några dagars vila från cykeln. Jag bor på Old Town Hostel som ligger i den gamla delen av staden. Större delen av alla backpackers och cyklister som passerar staden bor här. Majoriteten av alla cyklister som cyklar från Europa till Asien hamnar här efter att de har passerat centrala Asien. Jag hade gjort samma sak redan 2008 men den gången var gränsen stängd till Kina och jag cyklade istället till Kazakstan, Ryssland, Mongoliet och slutligen Beijing.

 

             Old Town Hostel in Kashgar a great place to meet other travellers and grab a Wusu Pizu

Viselsen här i Kashgar har varit rolig och intressant, människorna jag har träffat har oftast stora erfarenheter fran resande i världen. Jag har bland annat fått ta del hur en resa till Kamtjatka halvön går till.

Att åka Kashgar tuktuk genom de gamla stadsdelarna var också en upplevelse, svårt att tro att detta kan vara en stad i Kina med alla dessa centralasiatiska och arabiska influenser. Fast man inser ganska snabbt var man befinner sig när man stirrar upp i skyn och ser skyskraporna resa sig runt omkring.

 

                                                                                 Kashgar Old town

Efter att ha utfört mina primära sysslor som att byta kedja, reparationer på tält samt kläder, cykeltvätt, slappat med wifi uppkoppling och fått träffat många andra cyklister och backpackers är det tid att ge sig av. Vägen framöver lockar nått så enormt. Karakoram Highway sträcker sig från Kashgar till Islamabad och är känd för att vara en av världens vackraste vägar. Mitt första minne relaterat till långfärdscykling kommer från denna väg då vi i Sverige fick se reportage på nyheterna från Göran Kropps cykeltur i området, året var 1996 och jag var 11 år gammal.

 

                                                                        My route so far trough China

Jag ser fram emot att se de enorma snöklädda giganterna Muztagh Ata (7506m) och Kongur (7649m). Tyvärr kan man inte cykla hela vägen eftersom Kina inte tillåter detta, de sista 160km upp till Khunjerab pass som är världens högsta asfalterade gränsövergång (4693m). Visumet till Pakistan ska jag kunna få på gränsen. Vidare genom Pakistan hoppas jag kunna få en skymt av K2 och några andra toppar över 8000m, genom att ta en liten avstickare till trekking områdena runt Skardu. Därefter rulla ner för Karakoram massivet till Islamabad där jag hoppas kunna få ett visum till Indien.

Mina kinesiska vänner har tagit tåget hem till Wuhan.

Antal cyklade km från Bangkok: 7600km (Jag misstänker att cykeldatorn är lite av en glädjemätare)

Ha det bra gänget.

Trough Western Sichuan

 

Under våran vilodag i Batang hittade vi ett ställe som serverade kyckling burgare och pommes frites vilket var välkommet, på skyltfönstret kunde man även se en stor bild på en pizza men sådan tur hade vi inte denna gang. Efter en vandring i bergen runt Batang och ytterliggare en kyckling burgare bestämde vi att lämna vårat slitna 15 Yuan hotell som kostar motsvarande 15 svenska kronor natten, vi kan bestämt säga vi fick vad vi betalade för denna gång, bland annat en delad toalett utan fönster med utsikt över staden och staden utsikt över dig!

 

Dagen efter följde vi Tibetan Highway eller väg 318 som den också heter i cirka 35km tills vi tog av norrut på en grusväg som enligt PSB personal skulle innehålla björnar och vara en väg under konstruktion. De hade rätt kring det senare för björnar såg vi inget av. Men omgivningarna kändes ganska björnvänliga med få byar mycket skog, forsar och berg.

 Emanuel passing a stream on the scenic forest road

Vi slog läger utanför en mindre nomadby och fick besök på kvällen av byns yngre medlemmar som nyfiket omringade våra tält och som vanligt bara stirrade på oss när vi tillagade kvällens måltid som bestod av ris och kött.

Western Sichuan, wordes and pictures cant describe the experience but give a taste

Dagen efter gjordes ett snabbt besök i byn, och jag blev bjuden på Yak smör, Yak te och Yak ost för första gången någonsin, smaksensationen uteblev.

 

Kham region village kids

Vi fortsätter att följa våran å upp i dalen upp över 4000m för att sedan cykla ner i nästa och det är tufft att cykla brant nerför på dåliga grusvägar cykeln skakar och vi är helnöjda med att cykla på mountainbikes med stålram och starka hjul byggda av Erik Hansson på CykelHuset i Göteborg. Nästa dag vaknar jag med tekniska fel i magen antagligen efter att ha ätit torkat kött dagen innan som inte var helt hundra procent torkat. En stigning på 1200 höjdmeter under 23 kilometer väntar och det är bara att köra på fast långsammare än vanligt och det blir en del kämpande och en del pauser på de branta sista serpentinsvängarna, 4000 meterspass håller på att bli varan vardag här i Sichuan.

Ner igen hela vägen till Yangtze som här flyter på runt 3100 meter över havet. Vi följer Yangtze dalen som också gränsar mellan Sichuan samt Tibet och cyklar förbi två obevakade broar där man kan ta sig över till den tibetanska sidan för en liten sidoutflykt. Vi fortsätter tills vi når asfalt igen och North Tibetan Highway eller väg 317. Jag provar att cykla över gränsbron till Tibet och cyklar förbi en kille med automatvapen i bur som släpper förbi mig vidare till några gränskontrollanter som pekar Xizang “Tibet” ditåt och låter mig cykla över bron, jag cyklar hela vägen över tar ett foto och cyklar tillbaka eftersom vi har planerat att ta oss till staden Degen som ligger 30km in i Sichuan.

 

Along the scenic Yangtze river once again 

Men vilken positiv överaskning att kineserna släpper in mig i Tibet, inom en snar framtid hoppas jag att vi ikke kineser kan göra precis som dom och cykla till Lhasa och ta det klassiska fotot med cykeln och Potala Palace.

Nog om Tibet. I Degen stötte vi på det holländsk-canadensiska paret Jan & Jane som vi för första gången stötte på redan i Dali. De har cyklat tillsammans med Lucas och Hannah från Tyskland som vi skulle slå följe med framöver.Vi träffar även Carina och Filip från Schweiz som också är ute på ett stort cykeläventyr.

Degen är av stor betydelse för den Tibetanska Buddismen eftersom här ligger ett bibliotek med texter från alla avgreningar av buddismen. Samt ett tryckeri i traditionell stil där texterna trycks förhand i ett rasande tempo från karvade träplank till papper. Totalt sätt består biblioteket av 320.000 träplank med texter från samtliga skildringar av buddismen vilket är ganska imponerande och vad som är än mer imponerande är att vi fritt fick gå runt här bland dessa texter som är flera hundra år gamla och pilla på dessa med våra klåpiga, klumpiga västerländska korvfingrar helt utan bevakning.

Vi cyklar ut ur Degen tillsammans med Lucas och Hannah som har cyklat runt Indien och från Bankok är de påväg hem till Tyskland. Jag berättade för Lucas att jag har cyklat med tyskar innan i Etiopien och givetvis visade det sig att de känner varandra och är vänner. Jan & Jan stannar ytterliggare eftersom Janes knä strular.

 

New friends “Team Germany” Lucas and Hannah enjoying a break

Vi är påväg mot Chola pass på 4860m lika högt som västeuropas högsta berg Mount Blanc men det visste vi inte då, eftersom vi trodde det skulle vara ännu högre.i En vacker dalgång leder oss sakta upp på en höjd av 4100 meter där vi slår läger på en gräsmatta med utsikt över snöklädda berg och vi hör hur glaciärvattnet forssar brevid våra tält, svårslaget.

Slut på asfalt vilket är vanligt på dessa höga pass, sista delen är oftast inte asfalterad. Lutningen är behaglig hela vägen upp till toppen det är vackart med vyer som sträcker sig en bit in i Tibet. Vädret skiftar från sol till oväder till sol precis när vi närmar oss slutklämmen. Väl uppe står det 5050 meter på skylten men Lucas GPS visar bara 4860 meter? Vi firar tillsammans med en kinesisk motorcyklist som är på väg till Lhasa uppe på toppen av passet och han tar några seger foton på oss.

 

Happy times! 4860 meters on top of Chola pass

Chola mountain och Chola shan kedjan kommer vi ännu närmare på andra sidan passet och ser på ganska nära håll en mängd glaciärer sakta påväg ner för bergen där topparna sträcker sig kring 6000 meter över havet. Nerförsbacken sitter fint som belöning nästan hela vägen ner till Manigango där vi slukar kinesiska rätter: Stekta ägg och tomater, Tofu i olja och chili, strimmlad aubergin samt någon kött rätt. Vädret blir värre och vi slår läger några kilometer utanför staden och regnet öser ner.

Omgivningen skiftar här till en grönare högplatå med betande yakar och nomader. Vi vaknar upp till snöslask och motvind, en motvind som håller i sig under en de kommande dagarna vilket gör att vi trappar ner på tempot och tar fler pauser. Vägen leder oss upp på ytterliggare ett 4600 meter högt pass snö och blåst på toppen.

Ner i nästa högplatå Yakar i mängder och stora öppna ytor. Befolkningen har mer härdade ansikten, klimatet speglar av sig i ansiktena här, höjden på vägen ligger runt 4000 meter de kommande dagarna. En gång innan har jag varit uppe på dessa höjder med cykeln, under min vistelse i Tadjikistan och Pamirplatån som också ligger runt dessa höjder då träden försvinner och man är mer utsatt för vind och skiftande väder. Det är spännande och vägarna är väldigt tomma på grund av liten befolkning.

 

High altitude plateau, cycling on around 4000 meters above sea level

Vi har varit ganska sega på morgonen sedan vi träffade tyskarna, jag går nästan dagligen upp klockan 7 medan team Germany och Manne gillar att sova minst en timme extra, vilket har under dessa dagar givit mig tid att läsa ut Fredrik Strängs, K2 På liv och död, vårat projekt är inte så långt från en klätterexpedition många moment är liknande, som att vara en bra campare, mycket tid av en höghöjdsexpedition går åt att campa laga mat och återhämta sig, vi följer samma tänk. Syrebristen och dess påvärkan en annan likhet, ytterliggare än att fungera och vistas i en grupp med samma mål under en längre tid.

Magen strular för mig under en av dagarn, smärta under cykling gör det tufft vi tar oss till Sischu 45km varav sista 10km innehåller tom smärtsam cykling dessutom punka precis innan staden, får hjälp av en äldre herre som har förstått läget och hjälper mig att byta innerslang. Går sista biten till stan Manne tar min cykel, får vilat på en restaurang och trycker i mig ris, ibland kommer den där tidpunkten där man bara får tänka energi påfyllning och skita i resten. Hotellen i staden för dyra, vi cyklar ut och campar utanför, magen full av gaser, livet på cykeln är mindre graciöst denna dag.

 

Early morning surprise snow! Life is not always easy for a touring cyclist, atleast we came prepared with winter gear

Vaknar upp och känner mig pigg igen, hade lovat gänget att lifta idag till Yushu för att träffa läkare och inte sakta ner gruppen mer, men hade också lovat att bli frisk efter en natts sömn. Istället är det Emanuels mage som håller på under dagen, jordnötter från två snickers antagligen orsaken eftersom Manne har antagligen haft problem med jordnötter innan på resan. Vi trampar vidare över ytterliggare ett mindre pass och fastnar i en hagelstorm som under femton minuter bombar oss med små kulor som slår mot kroppen. Vi hittar ett övergivet sargat hus som hälften är raserat på grund av den stora jordbävningen här i regionen 2009. Vi har fyra väggar och tak mot regn och vind kanon. På kvällen tillagar jag och Lucas kokad potatis och stekta små korvar med chilli pulver på, kanon måltid fast tidskrävande att koka potatis på 4200 meter över havet.

Annars har Hannah bjudit på några riktigt fina middagar med med grönsaker och pasta.

Sista dagen till Yushu passerar vi det 4700 meter höga gräns passet mellan provincerna Sichuan och Qinghai. Det är en snäll klättring upp och dessutom asfalterad vilket har varit ovanligt på dessa höjder hittills. Nöjda susar vi ner mot varmare grader och en vilodag i Yushu. Spåren av jordbävningen allt större och det är fortfarande väldigt mycket tält överallt. Det escalerar i Yushu där vi är nu och staden ser helt sönderbombad ut med enstaka hus stående. Mycket tält och mycket ödeläggelse fast den mäktiga statyn med den Tibetanska kunga hjälten Geiser står fortfarande ståtligt i mitten av stan eller är det kanske en kopia av orginalet, oklart? Jag laddar iallafall upp denna text från ett internet cafe bestående av ett stort fordrat tält.

 

Main street in Yushu, this town suffered a great disaster

Imorgon fortsätter vi fast vägen är inte spikad kanske en avstickare mot några högre pass eller kaske raka vägen till Golmud vi får se ikväll och vad google säger om saken. I vilket fall kommer det bli en spännande tur bland berg och höghöjdsplatåer.

Ha det gott gänget